Wyobraź sobie gęstą, orzechowo-brązową piankę crema. Jej aromat wzbogacony o kakao, wiórki czekolady, wanilię albo cynamon. Z palety barw i zapachów jak malarz wybierasz każdego dnia na nowo. I dodatkami malujesz upragniony smak.
ale dodatki to tylko dodatki, cała esencja skrywa się w… konkretnej i aromatycznej kawie. Ona – najsmaczniejszy płynny heban. Ona – codzienny rytuał przyjemności. Jej smak i aromat najlepiej wyciąga Bialetti Moka Express.
To pierwsza oryginalna kafeteria, której wygląd został zastrzeżony. Jest światowym numerem jeden pośród ekspresów do kawy, do dziś ilość wytwarzanych egzemplarzy sięga ponad 200 milionów. Co równa się 200 milionom rozanielonych podniebień. Co równa się kilku miliardom pysznych espresso.
Obok najkorzystniejszej jakości, klasyka i elegancja. Bialetti Moka Express składa się z trzech części: dolnego zbiorniczka na wodę, lejka z sitkiem na kawę i zbiorniczka górnego na zaparzoną kawę.
proces parzenia genialnego espresso jest perfekcyjny w swej prostocie. Podgrzewana woda zamienia się w parę wodną i pod ciśnieniem przedostaje się do zbiorniczka górnego przechodząc poprzez umieszczoną w sitku kawę. Warto obserwować przepływającą parę/wodę i zakończyć proces parzenia, kiedy w górnym zbiorniczku wynajdzie się stosowna liczba kawy.
ponadto możesz sprawić, żeby aromat był bardziej intensywny. Jedyne co trzeba zrobić, to zdjąć kawiarkę z ognia, zanim do górnego zbiorniczka przeleje się cała woda.
Jest to wersja kawiarki na 3 espresso, co oznacza iż można w niej zaparzyć około 90 ml kawy.
UszczelkiW komplecie z kawiarką znajduje się uszczelka, która wystarcza na 1-2 lata codziennego użytkowania. Warto jednak pamiętać, że po każdym przygotowaniu kawy warto ją wyjąć, umyć i osuszyć. Uszczelkę należy wymienić w momencie, kiedy zacznie przepuszczać zmieloną kawę.
PrzeznaczenieKawę w Bialetti Rainbow można przygotowywać jednocześnie na kuchenkach gazowych, jak i elektrycznych. Uwaga: kawiarkę stawiamy na źródle ciepła tak, by rączka była poza jego zasięgiem.
wymiary Wysokość: 14 cm
Średnica dna: 6,8 cm
Szerokość: 16 cm
- Do dolnego zbiornika nalewamy wody, tak by zaworek bezpieczeństwa pozostał nad powierzchnią.
- Wkładamy lejek na kawę do zbiornika na wodę i wsypujemy zmieloną kawę. Lejek powinien być całkowicie zapełniony kawą. Kawy nie ubijamy.
- przykręcamy górny zbiornik na gotowy napar i stawiamy na kuchence tak aby uchwyt znajdował się poza źródłem ciepła.Jak górny zbiornik zacznie się zapełniać, zdejmujemy kawiarkę z kuchenki.
- Czekamy aż ekstrakcja się zakończy. Mieszamy, przelewamy napar do filiżanek i delektujemy się aromatyczną kawą