Drippery V60 są bez dwóch zdań najistotniej znanymi dripperami na świecie. Od lat cieszą się niezmienną popularnością.
wspaniały na pierwsze kroki w świecie kawy parzonej w alternatywny sposób.
Dripper V60 ułatwi odkrywanie nowych smaków kawy, zadziwi tym, jak może smakować kawa, a także da masę frajdy bo z łatwością z nim eksperymentować, bawić się kawą.
Ta wersja to dripper ceramiczny w kolorze białym.
spektakularnie i porządnie wytwarzany, jak przystało na japoński artykuł, jest równocześnie wizytówką firmy Hario.
Esencja japońskiej estetyki.
za pomocą tego drippera zaparzysz kawę dla kilku osób. Dripper umożliwia przygotowanie od 300 do 500 ml kawy.
Ceramika ma perfekcyjne atrybuty utrzymania ciepła, co ma niezaprzeczalnie pozytywny wpływ na zaparzenie nieprzeciętnej kawy.
Żłobienia wewnątrz drippera V60 służą optymalnemu prowadzeniu wody podczas zaparzania. Jest to charakterystyczna cecha dripperów Hario.
V60 łatwo utrzymasz w czystości. Po zaparzeniu wystarczy pousuwać z drippera papierowy filtr z kawą, a następnie opłukać dripper. Możeszzastosować zmywarki.
To stanowczo prosty, ale dający niewiarygodne wręcz rezultaty sposób.
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego szczególnie nakłaniamy
- wagę
- czajnik
Pomocne są też: termometr, serwer.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 14 gr kawy na 200 ml naparu (lub adekwatnie więcej dla większej ilości naparu, lecz jako punkt startowy oferujemy 7 gr kawy na każde 100 ml napoju)
- podgrzej wodę do 90 - 95 poziomów
- włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
- zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - pozbędziesz się posmaku papieru i równocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" rozszerzając wymiar, przez co woda w kolejnym etapie łatwiej spenetruje drobinki zmielonej kawy i wydobędzie z niej więcej smaku i aromatu
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się poprzez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę wyraźnie poniżej 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma nieprzeciętnej, uniwersalnej receptury. Ta, wyodrębniona przez nas, jest tylko punktem wyjścia. Każde ziarno reaguje trochę inaczej, a znikome zmiany potrafią kompletnie zmienić smak kawy.
zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!