Wyłaz dachowy to element, który zagwarantuje szybkie, nieskomplikowane i bezpieczne wyjście na dach. Jest to niezwykle wygodne przy konieczności wykonania prac kominiarskich, instalacyjnych czy konserwacyjnych. Istnieje kilka rodzajów wyłazów dachowych. Wybór adekwatnego wyłazu zależy od tego, czy pokój na poddaszu jest ogrzewane czy nieogrzewane. Głównym zadaniem wyłazu dachowego jest zapewnienie szybkiego i bezpiecznego wyjścia na dach. Wyłazy kanon ponadto doświetlenie wnętrza a także mają funkcję uchylenia klapy i przewietrzenia wnętrza. Wyłazy standard przeznaczone są do pomieszczeń nieogrzewanych, w których temperatura panująca we wnętrzu zbliżona jest do temperatury na zewnątrz. W wyłazie WSS FAKRO zastosowano ościeżnice wyprodukowaną z drewna sosnowego impregnowanego próżniowo, natomiast skrzydło profilu wyprodukowane jest z aluminium malowanego proszkowo, ponadto wyposażone od wewnątrz w uszczelkę obwodową. Profil jest ekstrudowany co zapewnia większa trwałość i sztywność konstrukcji skrzydła. Wyłaz scalony jest z uniwersalnym kołnierzem uszczelniającym. Dodatkowo zaopatrzony jest w uchwyt, dzięki któremu realne jest zablokowanie skrzydła w trzech pozycjach, co pozwala na przewietrzenie wnętrza. W wyłazie FAKRO zastosowano szyby hartowane, które cechuje wyjątkowo wysoka niepodatność na gradobicie, a także uszkodzenia mechaniczne. Wyłaz jest wyjątkowo prosty w montażu – nie wymaga wykonania wymianów czy nadbitek. Podczas konstrukcji realne jest przesuwanie wyłazu w poziomie, co usprawnia dostosowanie wyłazu FAKRO do profilu pokrycia dachowego. W wyłazie zaimplementowano zaokrąglone kołki ustalające, które służą do ryglowania skrzydła i tym samym zabezpieczają przed skaleczeniem w trakcie stosowania wyłazu. Każdy wyłaz FAKRO wyekwipowany jest w komplet montażowy, który zapewnia prędki i prosty montaż. Wyłaz ten najlepiej pasuje do konstrukcji w dachach o kącie nachylenia od 15o do 60o
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.