Menu
Zamknij

SZYNKOWAR 1,5kg TERMOMETR WORKI KLAUSBERG KB-7283

Szybkowary

Opis

pozwala na przygotowanie do 1,5 kg wyrobu mięsnego jednorazowo. Z boku garnka znajduje się gniazdo z otworem umożliwiającym bezpośredni pomiar temperatury wsadu mięsnego. Służy do tego mocno wykonany termometr ze stali nierdzewnej świetny do pieczenia rozmaitego rodzaju mięs. Specjalna podziałka dokładnie wskazuje rewelacyjna temperaturę pieczenia drobiu, wieprzowiny, cielęciny, jagnięciny, a także wołowiny. Zakres temperatur 0°C - +120°C.
komplet gromadzi jeszcze woreczki foliowe 17x32cm, w opakowaniu 10szt. Użycie woreczków usprawnia wkładanie mięsa do pojemnika jak również wyjmowanie gotowego już wyrobu mięsnego. Produkt w całości tworzony z PE, dopuszczony do kontaktu z żywnością. Grubość folii 0,04mm.

rozmiary szynkowaru:

  • Średnica towaru: 12cm
  • Wysokość artykułu: 21cm

    wymiary woreczków:
  • Szerokość produktu: 17cm
  • Wysokość artykułu: 32cm

Przepisy:

Szynka z szynkowara

Czosnek, liście laurowe, kolendrę, ziarenka pieprzu i ziele angielskie włożyć do garnka, wlać 1 litr wody, zagotować. Zdjąć z ognia, wymieszać z solą, ostudzić. Umyte mięso osuszyć, pokroić na kawałki, włożyć do zimnej marynaty, przykryć i włożyć do lodówki na 1-2 dni. Następnie wyjąć z marynaty, osuszyć i 1/4 mięsa zmielić w maszynce. Dodać żelatynę, doprawić do smaku mielonym pieprzem i precyzyjnie wyrobić. Mięso przełożyć do woreczka, szczelnie zawiązać i włożyć do szynkowara, zamknąć. Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą, podgrzać do temp 85-90 poziomów i parzyć około 2 godziny. Następnie szynkowar wyjąć z wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Schab z szynkowara

Do garnka wlewamy 250 ml wody dodajemy liście laurowe,pieprz w ziarenkach,kminek i ziele angielskie zagotować ograniczyć ogien i gotować po przykryciem około10-15 minut,trochę wody się wygotuje lecz to nie szkodzi tak ma być.Marynatę studzimy pod przykryciem. Schab myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.Zimną marynatę przelewamy przez sitko do wody dodajemy sół peklową cukier puder,żelatynę i roztarty majeranek mieszamy. Mięso wkładamy do naczynia szklanego zalewamy marynatą nakrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia do szynkowara wkładamy woreczek dajemy zamarynowany schab zamykamy woreczek i szynkowar,który wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 48 godzinach do znacznego garnka wlewamy wodę wstawiamy szynkowar i parzymy mięso około 80 st C poprzez około 2 godziny.Ja dodatkowo muszę kontrolować bo do szynkowara nie ma termometru. Jak minie ten czas szynkowar chłodzę pod zimną wodą i wstawiam do lodówki na całą noc aby wędlina poprawnie zastygła. Następnie wyjmuję woreczek z szynkowara i mamy gotową domową wędlinkę

Boczek rolowany

składniki:

  • ok. 1,5 kg boczku bezkompromisowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pierz do smaku
  • ewentualnie wg. Uznania gotowa marynata kupiona w sklepie albo sól peklowa

przygotowanie:

Mięso umyć, potłuc, natrzeć przyprawami i dwoma ząbkami roztartego czosnku. Przechować w lodówce 1-2 doby.
Po wyjęciu mięso wymasować. Czym dłużej będzie wyrabiane tym będzie bardziej miękkie i smaczniejsze.
Przygotowany boczek posypać dwoma ząbkami posiekanego czosnku, drobno posiekaną papryką, pieczarkami lub marynowana śliwką itp. Mięso zrolować.
Do szynkowara włożyć wypychacz (uzupełniające dno z uchwytami do wyciągania). Następnie włożyć przygotowane mięso.
Założyć płytkę dociskową,sprężynę i blokadę.
Tak przygotowany szynkowar włożyć do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm. Wyższy niżeli poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą.

Gotujemy 2,5 - 3godziny w temperaturze ok.90 poziomów Celsjusza.
Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym dokładnie wystudzić.
Przy wyjmowaniu gotowego produktu postępujemy dokładnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i przy pomocy rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypychaczem).
Jeżeli jest problem z wyjęciem artykułu, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie.

Mielonka faszerowana jajkiem

komponenty:

  • ok. 1,3 kg mięsa mielonego (dobrze widziane mięso grubo mielone)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pierz do smaku
  • według uznania można dodać np. Majeranek, ziele angielskie, kminek itp.

przygotowanie:

Wszystkie komponenty dokładnie wymieszać. Im dłużej będzie mieszane - wyrabiane tym będzie smaczniejsze.
Do szynkowara włożyć wypychacz (uzupełniające dno z uchwytami do wydobywania). Następnie włożyć przygotowane mięso,w którym możemy zanurzyć gotowane kurze albo przepiórcze jajka, pieczarki, grzyby suszone lub ulubione warzywa np. Kawałki papryki, pomidora,cebuli itp.
Wypełnić 3/4 wysokości szynkowara.
Zakładamy płytkę dociskową,dłuższą sprężynę i blokadę.
Tak przygotowany szynkowar wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm wyższy niżeli poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą.

Gotujemy 1godzinę 45 minut w temperaturze ok.90 stopni Celsjusza.
Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym starannie wystudzić.
Przy wyjmowaniu gotowego produktu postępujemy skrupulatnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i za pomocą rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypychaczem).
Jeżeli jest problem z wyjęciem towaru, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie.

Schab ze śliwkami z szynkowaru

Długim nożem zrobić otwór na wylot w schabie, a następnie nawpychać do niech suszone śliwki. Oliwę wymieszać z octem winnym oraz resztą przypraw i w tak przygotowanej marynacie obtoczyć schab i włożyć do szynkowaru, a następnie odstawić do lodówki na 24h. Po tym czasie na dno garnka wyłożyć ściereczkę i wlać gorącą wodę, do której włożyć szynkowar, tak by woda była 1cm poniżej brzegów szynkowara. Zaparzać na minimalnym ogniu 60 min utrzymując temperaturę mięsa na poziomie 85 st. Po tym czasie szynkowar pozostawić w tej wodzie do wystudzenia, a następnie włożyć go do lodówki na 24h. Gotową wędlinę pokroić w plastry i podawać z pieczywem.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.