Ostrzarka diamentowa firmy ZWILLING to narzędzie, które dba o solidność i ostrość noży kuchennych. Jest to niezastąpione narzędzie do utrzymania noży w wspaniałej kondycji. Jej diamentowe wykończenie zezwala na delikatne i efektywne ostrzenie, a solidna , a także możliwość zawieszenia powodują, że jestdostępna i gotowa do wykorzystania w każdej chwili.
podczas krojenia na krawędzi ostrzy noży powstają mikro ubytki, nie widoczne "gołym okiem". Aby zachować na dłużej właściwą ostrość noży i nie dopuścić do spłaszczenia ostrza należy regularnie je ostrzyć.
Stalka jest wyekwipowana w funkcjonalną rękojeść z otworem do zawieszenia i pręta ostrzącego o owalnym kształcie. Ta mocna konstrukcja zapewnia odporność i stabilność w trakcie wykorzystywania.
Powierzchnia ostrzarki jest pokryta powłoką pyłu diamentowego, co skuteczne naostrzenie noży ze stępionymi ostrzami. Specjalny, lekko spłaszczony owalny kształt upraszcza korzystanie.
Stalka ma długość 26 cm, co zapewnia wygodne i produktywne ostrzenie noży.
Jak używać?
Jeśli jesteś praworęczny, trzymaj ostrzarkę w lewej ręce, najlepiej wierzchołkiem skierowanym do dołu, opartym na zrównoważonej powierzchni. Nóż trzymaj w prawej ręce pod kątem 20 stopni, w stosunku do pręta i pociągaj nóż wzdłuż ostrzarki, naprzemiennie - raz z jednej, raz z drugiej strony.
Po użyciu przetrzeć wilgotną szmatką, nie zanurzać w wodzie.