Ostrzałka do noży producenta Richardson Sheffield pozwala w nietrudny sposób utrzymać noże kuchenne ostre jak brzytwa. Umieść ostrzałkę na płaskiej powierzchni i przeciągnij nożem wzdłuż kamienia szlifierskiego z twardej stali.
Zgodnie z nazwą ostrzałka do noży spełnia 3 funkcje: Ostrzałka diamentowa - przygotowanie - służy wyszlifowaniu nowej krawędzi tnącej na nożu, jest więc przeznaczona do zupełnie tępych noży Ostrzałka wolframowa - ostrzenie tępych noży - przeciągnij nóż poprzez ostrzałkę kilka razy Ostrzałka ceramiczna - do noży, które powinny być nieco ostrzejsze - przeciągnij nóż jeden raz poprzez ostrzałkę W zależności od stopnia stępienia wykonaj ostrzenie w jednym lub w trzech krokach.
Jeżeli zaczynasz od kroku 1, musisz też wykonać kolejne kroki. Ostrzałka posiada przeciwpoślizgową podstawę, dzięki czemu za każdym razem stoi jednostajnie. Nie jest ona asygnowana do ostrzenia noży z ząbkowanym ostrzem ani noży powlekanych.