Grille MONOLITH łączą atuty klasycznego grilla i kamiennego pieca. MONOLITH pozwala uzyskać wyśmienity efekt bez względu na to co chcemy przygotować piec, grillować czy wędzić.
Jest nieprzeciętny gdy Ci potrzeba wysokich temperaturach aby usmażyć stek lub niskich gdy chcesz piec i wędzić poprzez niemało godzin w szczególnie niskich temperaturach.
MONOLITH z dopełniającą płytą ceramiczną rewelacyjnie pasuje do pieczenia pizzy lub chleba tak jak w tradycyjnym piecu. Ergonomiczny zakres temperatur wynosi od 70 °C do 400 °C. Dzięki wyjątkowej sprawności Grill potrzebuje niedużo energii do wytworzenia i utrzymania żądanej temperatury. Można pracować w zakresie niskich temperatur z 3 kg ładunku węgla do 24 godzin. Mięso w piecach kamado nie wysycha i pozostaje soczyste. Jeśli chcesz błyskawicznie zrobić 2 steki, to nie jest problem. Poprzez efekt komina węgiel jest rozpalany bardzo szybko. Grill ma nad wyraz korzystne uszczelnienie między grillem i paleniskiem co pozwala go szybko wygasić i węgiel może być wykorzystany następnym razem.
unikalny system dostarczania wiórów do wędzenia pozwala na przygotowanie potraw bez otwierania pokrywy i nadania im typowego smaku dymu. Wióry są umieszczone na szynie i przechodzą poprzez otwór bezpośrednio do komory spalania.
MONOLITH składa stali szczególnie odpornej ceramiki i stali nierdzewnej. Ma dwie użyteczne półki wytwarzane z bambusa. Stojak, podobnie jak większość składników metalowych stworzona ze stali rdzoodpornej.
Dzięki idealnej izolacji jaką daje ceramika i regulacji dopływu powietrza Monolith jest produktywny jak żaden inny tego typu grill. Zużycie węgla wynosi 25 - 50% w porównaniu z klasycznym rusztem. Szczelność z pokrywą uniemożliwia wysuszeniu żywności a grill oferuje szczególnie spory zakres temperatur. Można używać w zimie.
10-lat gwarancji!