Garnki żeliwne marki Staub charakteryzuje najwyższa jakość, rewelacyjne wykonanie i niesamowita trwałość. Wielowarstwowa emalia powoduje, że zewnętrzna powierzchnia garnka jest nie tylko stanowczo gładka,jeszcze bardziej odporna na zarysowania. W garnkach Staub użyto dwóch typów emalii: na zewnątrz połyskującej, natomiast we wnętrzu ciemnej, matowej. Produkty tej francuskiej firmy pozostały specjalnie zaprojektowane by poprawić jakość przyrządzanych potraw poprzez specjalnie wyprofilowaną pokrywkę, która sprzyja procesowi kondensacji (para skrapla się do garnka).
Garnki wspaniale pasują do wszystkich rodzajów kuchni ( w tym indukcyjnych). Nadają się nie tylko do codziennego gotowania, duszenia czy podsmażania - można w nich ponadto zapiekać potrawy. Dzięki stalowemu, niklowanemu uchwytowi można ich używać w piekarniku do 260 stopni.
Opis artykułu:
- Garnek żeliwny w kolorze owocu granatu
- Średnica 22 cm
- pojemność ok. 2,6 l
- Waga ok. 3,5 kg
- Specjalnie wyprofilowana pokrywka
- Wielowarstwowa błyszcząca emalia na zewnątrz garnka (łatwa w czyszczeniu)
- wewnątrz ciemna, matowa emalia
- Możliwość gotowania na kuchenkach indukcyjnych
- Możliwość zapiekania w piekarniku do 260 stopni
Kilka funkcjonalnych porad przy stosowaniu naczyń żeliwnych:
- nie zalewać zimną wodą rozgrzanego garnka
- nie używać ostrych środków czyszczących
- nie używać ostrych środków ścierających
- nie używać stalowych łopatek (tylko drewniane albo z tworzywa)
- przed schowaniem do szafki należy najpierw naczynie osuszyć