Garnki żeliwne marki Staub cechuje najwyższa jakość, perfekcyjne wykonanie, a także niesamowita wytrzymałość. Wielowarstwowa emalia powoduje, że zewnętrzna powierzchnia garnka jest nie tylko bardzo gładka,dodatkowo bardziej wytrzymała na zarysowania. W garnkach Staub użyto dwóch typów emalii: na zewnątrz lśniącej, natomiast we wnętrzu ciemnej, matowej. Produkty tej francuskiej marki zostały specjalnie zaprojektowane by poprawić jakość przyrządzanych potraw poprzez specjalnie wyprofilowaną pokrywkę, która sprzyja procesowi kondensacji (para skrapla się do garnka).
Garnki nieprzeciętnie pasują do wszelkich typów kuchenek (w tym indukcyjnych). Nadają się nie tylko do codziennego gotowania, duszenia czy podsmażania - można w nich jeszcze zapiekać potrawy. Dzięki stalowemu, niklowanemu uchwytowi można ich używać w piekarniku do 260 stopni.
Opis produktu:
- Garnek żeliwny w odcieniu czarnym
- Średnica 16 cm
- objętość ok. 1,4 l
- Specjalnie wyprofilowana pokrywka
- Wielowarstwowa połyskująca emalia na zewnątrz garnka (łatwa w czyszczeniu)
- we wnętrzu ciemna, matowa emalia
- Możliwość gotowania na kuchenkach indukcyjnych
- Możliwość zapiekania w piekarniku do 260 poziomów
Kilka poręcznych porad przy używaniu naczyń żeliwnych:
- nie zalewać zimną wodą rozgrzanego garnka
- nie używać ostrych środków czyszczących
- nie używać ostrych środków ścierających
- nie używać stalowych łopatek (tylko drewniane albo z tworzywa)
- przed schowaniem do szafki należy najpierw naczynie osuszyć