Menu
Zamknij

La Cuisine - Garnek żeliwny owalny Pro 33cm 6.5l Zielony

Garnki

Opis

Garnek żeliwny La Cuisine Pro Żeliwo to niezwykły stop żelaza i wielu pierwiastków. Gwarantuje równomierne rozprowadzenie ciepła i długie utrzymywanie wysokiej temperatury, natomiast emalia zabezpiecza naczynie przed rdzewieniem i produkty przed przywieraniem. Największą jednak zaletą naczyń żeliwnych jest możliwość rozgrzania ich do niezwykle wysokich temperatur, co w wyniku czego znacząco udoskonala walory smakowe przygotowywanych w nich potraw.
Każde naczynie jest odlewane w jednorazowej formie wyprodukowanej ze sprężonego sypkiego piasku. Po uzyskaniu odlewu forma jest rozdrabniana, a piasek używany do produkcji nowych form. Po oczyszczeniu i wygładzeniu odlewu, naczynia są poddawane wieloetapowemu procesowi emaliowania, suszenia i wypalania. Tak zrobione naczynie uzyskuje wytrzymałość na korozję, estetyczny głęboki odcień oraz emalię, która poprzez wielokrotne nakładanie i wypalanie uzyskuje szklistość szkła czyli właściwości anty-stykowe. Emalia zabezpiecza naczynie przed rdzewieniem oraz przywieraniem potraw, a specjalny stop żeliwa gwarantuje im długą żywotność. Specjalny stop żeliwa oraz emalia szkliwiona w ponad 1000 C powoduje, iż do potraw nie przechodzą żadne niebezpieczne związki chemiczne (jak ma to np miejsce przy garnach z warstwą teflonową). Wymagają niskiej średniej temperatury, co daje obfite oszczędności energii (ze względu na metalowy uchwyt pokrywy mogą być używane max do 200 C). Mogą być stosowane na wszelkich rodzajach kuchenek:
  • gazowych
  • elektrycznych na paliwo stałe
  • ceramicznych
  • halogenowych
  • indukcyjnych
  • a także do piekarnika

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.