Każde naczynie jest odlewane w jednorazowej formie wyprodukowanej ze sprężonego sypkiego piasku. Po uzyskaniu odlewu forma jest rozdrabniana, a piasek używany do produkcji nowych form. Po oczyszczeniu i wygładzeniu odlewu, naczynia są poddawane wieloetapowemu procesowi emaliowania, suszenia i wypalania. Tak zrobione naczynie uzyskuje wytrzymałość na korozję, estetyczny głęboki odcień oraz emalię, która poprzez wielokrotne nakładanie i wypalanie uzyskuje szklistość szkła czyli właściwości anty-stykowe. Emalia zabezpiecza naczynie przed rdzewieniem oraz przywieraniem potraw, a specjalny stop żeliwa gwarantuje im długą żywotność. Specjalny stop żeliwa oraz emalia szkliwiona w ponad 1000 C powoduje, iż do potraw nie przechodzą żadne niebezpieczne związki chemiczne (jak ma to np miejsce przy garnach z warstwą teflonową). Wymagają niskiej średniej temperatury, co daje obfite oszczędności energii (ze względu na metalowy uchwyt pokrywy mogą być używane max do 200 C). Mogą być stosowane na wszelkich rodzajach kuchenek:
- gazowych
- elektrycznych na paliwo stałe
- ceramicznych
- halogenowych
- indukcyjnych
- a także do piekarnika