Gotowanie na parze smaczne i zdrowe! Gotowanie na parze to zdrowa forma przygotowania posiłków, polegająca na cieplnej obróbce gotowanych potraw pod wpływem parującej cieczy. Zalety wynikające z takiego sposobu przygotowania żywności to pomiędzy innymi zachowanie większej ilości wartościowych części odżywczych, zachowanie smaku i aromatu.
tradycyjny charakter garnków Vikos podkreśla prosty zarys ścianek, natomiast zaokrąglony kształt rączek i krągły uchwyt szklanej pokrywy przełamują ten łagodny design. Garnki dzięki takiemu połączeniu nabierają wyrazistego charakteru.
Garnki Vikos tworzone są z wysokiej jakości stali rdzoodpornej o grubości ścianek 0,5mm. Wielowarstwowe dno równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki temu potrawy szybciej się gotują, co przekłada się na mniejsze zużycie energii i pokaźniejszą oszczędność.
Dodatkowym atutem jest skala na wewnętrznej stronie ścianki, upraszczająca odmierzanie. Szklana pokrywka ma odpowietrznik, który odprowadza nadmiar pary. Garnek do gotowania na parze Vikos to połączenie dwóch elementów: 1.
Garnek /podstawa/ do wody, który może być pojedynczym naczyniem do klasycznego gotowania, rozmiary: pojemność 1,5 l średnica wlewu 20 cm wysokość 9 cm 2.Garnek /parownik/, który można dopasować do innego garnka o średnicy 20 cm, wymiary: średnica wlewu 20 cm wysokość 9 cm