Świąteczna choinka stoi w naszych domach nieco dłużej niż tylko dwa Bożonarodzeniowe dni. Wedle tradycji możemy ją wynieść dopiero po 6 stycznia. Niektórzy cieszą jej zielenią znacznie dłużej… co zrobić, by przedłużyć żywotność choinki? Mamy kilka sprawdzonych pomysłów i domowych sposobów.
Przed Świętami…
Nie warto kupować choinki zbyt wcześnie, ponieważ trzymana w domu, szybciej uschnie i zacznie tracić igły. Najlepiej jest wybrać się po drzewko dzień przed Wigilią, a ustawić je w domu dopiero w same Święta. Jeśli nie możecie tak długo zwlekać, postarajcie się wybrać naprawdę zdrowe drzewko, krótko po ścięciu – nie możemy dać Wam gwarancji, ale najpewniejszym wyborem jest choinka kupiona u leśnika. Te z supermarketu często są ścinane nawet kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem i przewożone z odległych krańców Polski.
Jak rozpoznać zdrową choinkę? Gałązki i igły są elastyczne, intensywnie zielone i nie opadają po delikatnym dotknięciu. Choinka powinna też wyraziście pachnieć.
Jak dbać o choinkę?
Przede wszystkim zahartujcie choinkę na ciepłe temperatury – wstawcie ją najpierw na kilka godzin do garażu, wiatrołapu lub na klatkę schodową. Następnie wybierzcie dla niej miejsce z dala od źródeł ciepła (kaloryferów, kominka), które będą ją ogrzewały i wysuszały dodatkowo. Z tego powodu wybierz też na choinkę z lampki z żarówkami LED, które nie tylko są energooszczędne, ale i nie nagrzewają się zbyt szybko. Pomieszczenie, w którym znajduje się choinka, powinno być często wietrzone.
Choinka musi mieć stały dostęp do wody. Jeśli mamy choinkę w donicy, należy codziennie sprawdzać piasek czy ziemię – powinny być bezustannie wilgotne. Z kolei jeśli nasze drzewko stoi w specjalnym stojaku, należy pamiętać o regularnym uzupełnianiu wody. Poza tym możemy do wody dodawać specjalną odżywkę do ciętych iglaków, która zawiera substancje przedłużające żywotność choinki. Pomoże też dodatek odrobiny soli.
Warto także spryskać igły środkiem, który spowalnia parowanie wody. Możecie kupić go w sklepach ogrodniczych lub w kwiaciarniach.
Co zrobić z choinką po świętach?
Ekologicznym wyjściem jest kupienie choinki w donicy, a po zakończonych świętach wysadzenie jej do ziemi. Jednak należy pamiętać, że nie wolno raz ogrzanej w domu choinki, znów wystawiać na mróz. Ponownie trzeba ją zahartować. Należy przez kilka tygodni trzymać choinkę w garażu bądź piwnicy, a dopiero w marcu można znaleźć dla niej inne miejsce – ogródek, działkę czy pusty trawnik przy bloku.
Z kolei choinki cięte nie powinny wylądować na śmietniku. Bardzo często zakłady przetwórstwa odpadów zbierają choinki, by później przetworzyć je na biomasę. Dzięki temu drzewko nie jest marnowane, a ekologicznie wykorzystane ponownie. Sprawdźcie harmonogram odbioru choinek na Waszym osiedlu!