Dobrze zaprojektowana kuchnia to gwarancja sukcesu: ergonomia, funkcjonalność, ale i nowoczesny oraz elegancki zarazem design. Jak to osiągnąć? Zaplanujcie w kuchni pięć stref, które są alternatywą dla popularnego trójkąta roboczego.
Strefa zapasów
Kuchnia zaprojektowana według pięciu stref pracy powinna zaczynać się od strefy zapasów, a kolejne powinny być ułożone według wskazówek zegara – niezależnie od wielkości czy kształtu zabudowy kuchennej. Dla osób leworęcznych lepszym wyjściem jest budowanie stref przeciwnych biegowi wskazówek zegara.
W strefie zapasów, jak sama nazwa wskazuje, będziemy przechowywać produkty i półprodukty, z których przygotowuje się posiłki. Tutaj też rozpakujemy zakupy, więc chociażby najmniejszy kawałek blatu kuchennego jest niezbędny. Co więcej powinna zawierać w sobie ta strefa?
Najważniejsza jest z pewnością lodówka i zamrażarka, a następnie szafki kuchenne, w których przechowamy suche produkty – mąkę, cukier, kaszę, kawę itp. Do tego celu przydadzą się z pewnością szafki cargo, duże i pojemne szuflady oraz ewentualna szafka narożna. Pamiętajcie, że w tej strefie przechowujemy produkty zamknięte… po otwarciu trafiają do strefy przechowywania.
Strefa przechowywania
Strefa przechowywania ma służyć gromadzeniu produktów spożywczych już otwartych (suchych), a także sprzętu codziennego użytku: talerzy, sztućców, desek do krojenia, noży. To właśnie w tym miejscu znajdzie się znaczna część akcesoriów kuchennych oraz drobnego sprzętu AGD czy ekspres do kawy. Z tego powodu potrzebne są szafki wyjątkowo pojemne, ale zarazem z łatwym dostępem do ich zawartości. Najlepiej sprawdzą się duże szuflady z kilkoma poziomami lub głębokie szafki z drzwiczkami otwieranymi na oścież.
Strefa zmywania
Kolejna część pracy w kuchni skupia się na zmywaniu, zarówno produktów spożywczych, jak i naczyń. W tym miejscu należy zaplanować zmywarkę, zlew oraz szafkę do suszenia naczyń, a także miejsce na przechowywanie kuchennych detergentów. Tutaj też warto zaplanować kosz na śmieci.
Strefa przygotowywania
W strefie przygotowywania zasadniczą rolę odgrywa blat kuchenny, na którym przygotowuje się posiłki z wcześniej przyniesionych produktów z innych kuchennych stref. W tej części kuchni możemy też przechowywać deski do krojenia, noże, małe AGD, wszelkie sitka oraz oleje, octy, przyprawy, o ile nie znalazły wystarczająco dużo miejsca w strefie przechowywania.
Warto także zainwestować w dobrej jakość blat kuchenny lub chociaż by podkładkę, na którą bez obaw można odstawiać gorące garnki.
Strefa gotowania i pieczenia
To najważniejsze miejsce w kuchni, bo tutaj dzieje się najwięcej! Centrum strefy gotowania i pieczenia jest oczywiście kuchenka oraz piekarnik. Z pewnością przyda się także mikrofalówka. Do gotowania potrzebne są garnki, patelnie, sztućce robocze oraz naczynia do pieczenia i zapiekania. Tutaj trzymamy też chochle, duże łyżki i wszelki sprzęt do mieszania i ubijania.
Kuchnia zorganizowana według metody pięciu stref zapewni z pewnością porządek w kuchni, ponieważ każdy element będzie miał jasno określone miejsce. Jest także bardzo funkcjonalna i z łatwością będzie utrzymać w niej porządek. Czy jest jednak lepszą wersją trójkąta roboczego? Oceńcie sami!