Wybór foremek do pieczenia może oszałamiać – zarówno kształtami, jak i materiałami, z których są wykonane. Najbardziej popularne i najtańsze są aluminiowe oraz metalowe. Czy jednak na pewno najlepsze?
Aluminiowe formy do pieczenia
Formy wykonane z aluminium lub z aluminium z dodatkami są niezwykle tanie. Można je kupić w wielu kształtach i dostępne są w każdym markecie. Jednak nie jest to najlepszy z wyborów – przede wszystkim są bardzo nietrwałe, rdzewieją szybko, a ciasto przywiera do formy (konieczne jest używanie papieru do pieczenia lub smarowanie formy tłuszczem).
Na szczęście producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom domowych piekarzy i kucharek. Na rynku są dostępne ulepszone blachy aluminiowe, pokryte specjalną warstwą non-stick, która powoduje, że ciasto nie przywiera. Powłoka ta może być wykonana z teflonu, warstwy nierdzewnej, ceramiki.
Alternatywy dla metalowych foremek – szkło i silikon
Jednak nie jesteśmy skazani na aluminium… piękne i trwałe są naczynia do pieczenia wykonane ze szkła lub ceramiki. Wymagają one nasmarowania tłuszczem przed przełożeniem ciasta, ale wyglądają tak dobrze, że wypieki można podawać bezpośrednio z pieca. Szczególnie popularne są szklane formy do tarty, tym bardziej, że kruche ciasto na tartę jest już tak tłuste, że forma nie wymaga dodatkowego natłuszczania. Jednym minusem szklanych naczyń do pieczenia jest ich wysoka cena…
Natomiast niewątpliwym faworytem nowoczesnych gospodyń domowych jest trwały, dostępny w każdym niemal kształcie i wyjątkowo funkcjonalny jest silikon. Silikonowe formy do pieczenia są odporne na bardzo wysokie temperatury (nie tylko gorące, ale i zimne – można je zamrażać!), ciasto do nich nie przywiera, a wyciąganie go z formy jest bajecznie proste dzięki elastyczności silikonu. Za co jeszcze można pochwalić silikon? Za możliwość mycia w zmywarce i kompaktowe przechowywanie (naczynia można dowolnie zwijać, składać, a one i tak wrócą do pierwotnego kształtu). Wady silikonu? Bardzo dobrej jakości silikon może kosztować sporo, ale czasem udaje się upolować coś wyjątkowo taniego, np. w trakcie letnich wyprzedaży.
Ciekawe kształty foremek do pieczenia
Tradycyjnych prostokątnych, kwadratowych ani okrągłych form do pieczenia chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Moda na tarty, zarówno słodkie, jak i te wytrawne spowodowała, że naczynia na ten rodzaj ciasta stały się bardzo popularne i dostępne niemal wszędzie.
Hitem są także silikonowe formy o fantazyjnych kształtach – w sam raz na dziecięce party (formy w kształcie postaci z bajek, zamków, korony, zwierząt czy roślin), na romantyczne randki (serca w wielu konfiguracjach) czy eleganckie przyjęcia (ciasto w kształcę plastra miodu, formy na muffinki oraz klasyczne kruche ciastka, np. muszelki). Nowoczesny tort to nie zwykły przekładaniec, ale tort w kształcie róży, zapakowanego prezentu przewiązanego wstążką czy płatka śniegu (pomysł na zimę!). Formy o zwariowanych kształtach są najczęściej wykonane z silikonu, więc łatwo wyjąć ciasto bez obawy o uszkodzenia.
Co dziś upieczecie?