Sushi to nie tylko modne, ale i bardzo zdrowe danie kuchni japońskiej. Niestety ceny zestawów sushi w restauracjach mogą przyprawić o zawrót głowy. Sprawdźcie, jakie akcesoria są niezbędne, aby przygotować świetne sushi we własnej kuchni. Oto nasza lista zakupów!
Akcesoria do sushi – kuchenne przybory
Sushi jest daniem, które przygotowuje się w dość niekonwencjonalny sposób, więc potrzebujemy kilka kuchennych ekstra gadżetów. Ekstra, czyli takich, których na 90% nie macie jeszcze w swojej kuchni.
Potrzebna jest przede wszystkim bambusowa mata, służąca do zawijania sushi w rolki. Po zawinięciu sushi należy dokładnie i sprawnie pokroić, czyli nie obejdzie się bez bardzo ostrego i zarazem cienkiego noża (bez ząbków). Według japońskiej receptury ryż do sushi należy studzić w drewnianej misie (hangiri), a mieszać go można tylko przy pomocy drewnianej łyżki-łopatki (shamoji). Aha! Nie zapomnijcie również o zakupie drewnianych pałeczek do jedzenia.
Możecie nadać też swojej kuchni klimat orientu poprzez japońską porcelanę lub zastawę stylizowaną na pochodzącą z Dalekiego Wschodu. Do sushi podaje się też tradycyjnie parzoną zieloną herbatę, dlatego świetnym uzupełnieniem będą serwisy herbaciane wyposażone w mały czajniczek oraz malutkie filiżanki-czarki.
Sushi – zakupy spożywcze
Jeśli macie już przygotowane niezbędne akcesoria i przybory kuchenne, zróbcie listę zakupów spożywczych. Uprzedzamy, że wszystkich potrzebnych artykułów nie dostaniecie w osiedlowym sklepiku czy nawet dyskoncie i supermarkecie. Najlepiej wybrać się do sklepów z żywotnością orientalną (typu Kuchnie Świata).
Na waszej liście nie może zabraknąć specjalnego ryżu do sushi (kome), octu ryżowego do gotowania ryżu, bardzo cienko sprasowanych alg morskich (nori), sosu sojowego, sosu teriyaki oraz świeżej ryby. Ryba musi być naprawdę świeża – w końcu będziecie ją jeść na surowo. Najlepsze gatunki ryb do sushi to łosoś, tuńczyk, karmazyn oraz ewentualnie paluszki krabowe surimi. Bez tego nie zrobicie dobrego sushi.
Ponadto przydadzą się warzywa (ogórek, sałata) czy owoce (awokado, mango), różne orientalne przyprawy, sezam, ostra pasta wasabi oraz marynowany imbir. W niektórych przepisach na sushi potrzebne są także japońskie alkohole: wino mirin oraz sake.
Mała ściągawka z rodzajów sushi
Nie zostało wam już nic, tylko czas wziąć się do części najprzyjemniejszej – przygotowania sushi. Przepisów na sushi możecie szukać w Internecie, na różnych blogach kulinarnych, w książkach kucharskich lub w fachowej prasie.
Rodzajów sushi jest mnóstwo, a do najbardziej popularnych i najsmaczniejszych należą futomaki (grubo zwijane sushi z ryżem w środku), hosomaki (cienko zwijane, z jednym składnikiem) oraz uromaki (ryż jest po stronie zewnętrznej). Samodzielnie możecie przygotować także temaki (sushi zwijane w rożek) czy nigiri (kulka ryżu, na której położony jest drugi składnik, np. ryba, krewetka).
Przygotowanie sushi nie jest wcale trudne, choć z pewnością dość pracochłonne. Rekompensatą będzie wyjątkowy smak, kuchenne eksperymenty oraz oszczędność (w porównaniu do ceny sushi z restauracji). To jak, spotykamy się w kuchni?