Latem w naszym klimacie mamy najlepszy dostęp do świeżych warzyw i owoców, więc warto wykorzystać ten czas i wspomagać swoje zdrowie świeżymi sokami. Możecie robić je w domu samodzielnie! Wystarczy sokowirówka lub wyciskarka.
Sok z sokowirówki
Sokowirówkę zna chyba każdy. Jej działanie opiera się na cięciu na małe cząsteczki owoców i warzyw, a następnie odwirowywaniu z nich soku. Noże powodują, że uzyskujemy sok bardzo szybko, ale niestety jest on gorszej jakości niż ten wyciśnięty za pomocą wyciskarki. Ostrza tną warzywa i owoce powodując utratę cennych składników, ponadto często się nagrzewają, utleniając witaminy. Sok przyrządzony w sokowirówce jest mocno napowietrzony i należy wypić go od razu po przyrządzeniu.
Czy wyciskarka jest lepsza niż sokowirówka?
Nasza odpowiedź jest jednoznaczna: zdecydowane tak! Wyciskarka poradzi sobie nie tylko z owocami i warzywami, ale także z wszelkiej maści liśćmi: szpinaku, sałaty czy jarmużu. Sok można przechowywać w lodówce nawet dwa dni i nie traci wiele na wartości. Działanie wyciskarki jest wydajniejsze niż sokowirówki – z tej samej ilości warzyw, otrzymamy więcej soku, który jest ponadto znacznie gęstszy.
Wśród zalet wyciskarek wymienia się także to, że są prostsze w obsłudze i łatwiej je doczyścić niż tradycyjne sokowirówki. Duże znaczenie ma z pewnością także cichsza praca.
Cechy dobrej wyciskarki
Przed zakupem sprawdźcie, ile ślimaków wyciskających ma dane urządzenie. Najlepszym wyborem jest wyciskarka z dwoma ślimakami, która gwarantuje efektywniejszą pracę, więcej soku i lepsze zużycie produktów (odpadki są prawie suche). W sklepach dostępne są modele wyciskarek poziomych i pionowych. Te pierwsze mają zazwyczaj więcej funkcji, są znacznie większe, ale za to cichsze. Natomiast wyciskarki pionowe są mniejsze (idealne na mały blat w kuchni), łatwiejsze w obsłudze, ale za to trudniejsze do wyczyszczenia po zakończonej pracy.
Ważnym parametrem wyciskarki jest jej moc. Minimum to 150W, ale jeśli przewidujemy, że będziemy robić soki z twardych warzyw lub owoców, niezbędna będzie wyciskarka mocniejsza – od 250 do nawet 400W.
Dużą barierą przed zakupem wyciskarki może być jej wysoka cena – najtańsze wahają się od 400-500 zł, ale dobrej jakości wyciskarka z wieloma funkcjami to wydatek nawet kilku tysięcy złotych. Receptą może być wyciskarka ręczna – tania, ale produkująca równie zdrowy i smaczny sok, jak wyciskarka elektryczna. Przeznaczona do niewielkich porcji owoców czy warzyw.
Jeśli jeszcze zastanawiacie się, czy warto zainwestować w domowe przetwórstwo świeżych soków, podpowiadamy: zdecydowanie tak! Świeże soki są pełne witamin, służą osobom na dietach, dzieciom, a także seniorom.