Jaką płytę grzewczą do kuchni wybrać? Pomożemy Ci zdecydować się na najlepsze rozwiązanie. Poznaj cechy, wady i zalety najbardziej popularnych płyt kuchennych – gazowej, ceramicznej oraz indukcyjnej.
Gazowa płyta kuchenna
Jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu kuchnie gazowe były najpopularniejszym rozwiązaniem ze względu na niskie ceny gazu oraz dostępność instalacji gazowych niemal w każdym bloku czy domu. Dzisiaj też cieszą się pewną popularnością, choć nie tak dużą, jak to miało miejsce dawniej.
Gazowe płyty kuchenne są dość tanie w porównaniu do kuchenki indukcyjnej czy ceramicznej, a ich zaletą jest także łatwość obsługi i możliwość szybkiego zmniejszania czy zwiększania ciepła podczas gotowania.
Niestety, nie powinny być obsługiwane przez dzieci, a sama instalacja gazowa musi być regularnie dobrze kontrolowana, aby nie dopuścić do bardzo niebezpiecznego ulatniania się gazu. Wobec tego do kuchenki gazowej niezbędny jest zakup dodatkowego zabezpieczenia – czujki czadu. Kuchenka gazowa jest też trudna do czyszczenia, łatwiej się brudzi, a ze względu na obecność „żywego” ognia bardzo łatwo jest przypalić gotowane potrawy.
Elektryczna płyta ceramiczna
Bardziej nowoczesnym rozwiązaniem wydaje się elektryczna płyta ceramiczna, której źródłem zasilania jest prąd – z gniazdka lub z tak zwanej siły. Ceramika, z jakiej wykonana jest płyta grzewcza, pozwala na łatwe i szybkie czyszczenie oraz mniejsze wchłanianie i przywieranie brudu.
Płyty ceramiczne mają dodatkowo wiele funkcji, jakich brak kuchence gazowej – timer, blokadę przycisków (przydatne w domach, w których są małe dzieci), automatyczne gotowanie czy czujniki powodujące samoistne wyłączanie się płyty w przypadku rozlania lub przypalenia.
Niestety, powierzchnia grzewcza na płycie ceramicznej odpowiada powierzchni palnika, co może powodować duże straty ciepła w przypadku złego dopasowania rozmiaru garnka. A co z tym się wiąże – wyższe rachunki za prąd, niż byśmy się tego spodziewali.
Płyta indukcyjna
Płyta indukcyjna jeszcze kilka lat temu była bardzo ekskluzywnym i drogim rozwiązaniem, jednak w ostatnim czasie jej cena bardzo spadła i dzięki temu stała się dostępna dla każdego. Płyta indukcyjna ma wszelkie zalety płyty ceramicznej z tą przewagą, że indukcja powoduje mniejsze straty ciepła i tym samym większą oszczędność. Ponadto bardzo łatwo jest je utrzymać w czystości, a wylane na kuchenkę potrawy wcale nie przywierają do jej powierzchni.
Jedyną wadą kuchenek indukcyjnych wydaje się konieczność dokupienia specjalnych garnków – przeznaczanych do gotowania na tego rodzaju płytach (garnki generujące pole magnetyczne).
Wybór między tymi trzema rodzajami kuchenek może się wydawać trudny, jeśli jednak weźmiesz pod wagę wady i zalety oraz własne możliwości – zarówno finansowe, jak i instalacyjne – z pewnością okaże się całkiem prosty. Naszym faworytem są nowoczesne i oszczędne kuchenki indukcyjne.