Nie jest łatwo wybrać dobre wino. Czy smakuje dobrze zależy nie tylko od indywidualnych upodobań, ale także od tego, do czego zostanie podane. Nie bez znaczenia są również rodzaje kieliszków, w jakich należy pić wino. Oto kilka winnych rad, który kieliszek do jakiego wina jest najlepszy.
W czym podać białe wino?
Wino białe to alkohol z zasady lżejszy i delikatniejszy niż jego czerwony odpowiednik. Wina białe są polecane szczególnie do dań z ryb, drobiu i warzyw, czasem też do niektórych deserów.
Wino białe najlepiej smakuje podawane w niższej temperaturze 10-12 st. C, a więc chłodne – aby zbyt szybko nie traciło temperatury znawcy podają je w kieliszkach nieco zwężanych ku górze. Ponadto miłośnicy wina, poza kieliszkiem delikatnie pękatym u dołu, a węższym na górze, podkreślają, że powinien mieć długą i smukłą nóżkę, która pozwoli docenić charakter trunku. Wino białe należy nalewać maksymalnie do połowy lampki, aby nie dopuścić do zbytniego ocieplenia alkoholu.
Wino różowe
Wino różowe to wino deserowe – zazwyczaj nieco słodkie i musujące. Pasuje do deserów i innych słodkich dań. Najlepsza temperatura serwowania to 10-12 st. C, czyli dość niska. Podaje się je w lampkach wąskich i zwężanych ku górze, podobnych do kieliszków do win białych. Jednak nie są aż tak szerokie u dołu, a różnica między szerokością dna i szyjki nie jest aż tak znaczna. Pamiętajcie, że wino różowe można nalewać aż do 3/4 wysokości kieliszka.
Kieliszki do wina czerwonego
Wina czerwone pije się do mięsa, dziczyzny oraz dań cięższych (np. gulaszu, zapiekanek). Najlepsza temperatura podawania wina czerwonego to temperatura znacznie wyższa niż w przypadku win lżejszych: 15-16 st. C. Aczkolwiek spawa właściwego kieliszka nie jest już tak oczywista, bo kieliszki do wina czerwonego zależą od rodzaju tego wina!
Popularne wino czerwone bordeaux tradycyjnie podaje się w kieliszkach delikatnie szerszych i zwężanych ku górze. Nóżka powinna być wysoka, niekoniecznie smukła. Czerwone wino beaujolais pija się w kieliszku wyraźnie pękatym, z krótką szyjką, dość niskim. Podobny kieliszek poleca się do wina burgundzkiego, jednak ma on wyższą nóżkę. W naszym kraju popularne są także wzmocnione wina porto oraz sherry, które należy podawać w wąskich i niskich kieliszka o regularnym kształcie.
Nie dajmy się jednak zwariować. Wino ma przede wszystkim smakować nam i jeśli nie jesteśmy profesjonalistami, nie musimy posiadać kilkunastu rodzajów kieliszków do wina. Wystarczy kilka podstawowych, aby móc cieszyć się niezwykłym smakiem tego szlachetnego alkoholu. Sprawdźcie też najbardziej designerskie stojaki na wino!