Sezon grillowy trwa w najlepsze! Jeśli jeszcze nie masz swojego grilla, sprawdź, na jaki model się zdecydować. Opisujemy najpopularniejsze grille, niezależnie do tego, czy będziesz grillował w ogrodzie i na działce, ogródku przy bloku czy na tarasie. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Grill na węgiel drzewny
Grill na węgiel drzewny to najbardziej popularny grill ogrodowy. Opalany węglem bądź brykietem zapewnia charakterystyczny aromat potraw, a samo grillowanie może być prawdziwą zabawą (i wyzwaniem). Dobry grill węglowy wyposażony jest w nierdzewny ruszt, który w prosty sposób można ustawiać na dowolnej wysokości, zależnie od tego, co będziemy na nim grillować. Musi być solidny, czyli stabilny i ciężki, ale jednocześnie w łatwy sposób się przemieszać – mobilność zapewnią kółka z blokadą (hamulcem). Popularność grillów węglowych w znaczniej mierze wynika z ich niskiej ceny, bo kupić je można już nawet za 30 zł. Lepsze modele to kwestia 150-300 zł.
Świetnym rozwiązaniem są grille z pokrywą, dzięki której grilluje się znacznie przyjemniej (można ją zamknąć w trakcie pieczenia i uniemożliwić wydostawanie się dymu), a potrawy są delikatniejsze. Jednak, aby było możliwe grillowanie z zamkniętą pokrywą, musi być ona wyposażona w specjalne otwory odprowdzające parę wodną i dym na zewnątrz. Początkowym problemem może być również rozpalanie grilla, ale z dobrą podpałką i praktyką z czasem zrobisz to w kilka minut. By uniknąć palenia się tłuszczu, warto węgiel wysypać na folię aluminiową pokrytą cienką warstwą piasku, która wchłania tłuszcz.
Grill elektryczny
Grille elektryczne są wyjątkowo proste w obsłudze i zajmują mało miejsca. Bardzo łatwo ustawić na nich potrzebną temperaturę, dostosowując ją do grillowanych potraw – mięsa, warzyw czy owoców. Ze względu na to, że wytwarzają znacznie mniej dymu niż grille tradycyjne, świetnie sprawdzą się w ogródkach i na tarasach w pobliżu sąsiadów, którym zapach grillowania może przeszkadzać. Grillowanie praktycznie bez dymu niestety powoduje, że potrawy nie pachną tak intensywnie jak te grillowane na węglu drzewnym, ale zaletą tego rozwiązania jest z pewnością łatwiejsze czyszczenie powierzchni grzewczej.
Jako mankament grillów elektrycznych wymienić należy ich mobilność, a w zasadzie jej brak. Są bowiem uzależnione od źródła prądu, a długość kabla może znacznie ograniczać ich zasięg. Z pomocą przychodzą wtedy przedłużacze, jednak nadal jest to zabawa w ogrodzie, a nie na łące. Nieznacznym problemem może być również czas nagrzewania płyty, który wynosi nawet od 20 do 40 minut.
Grille gazowe
Innym rozwiązaniem dla beztroskiego grillowania w ogrodzie są grille gazowe, które są proste w obsłudze, szybko się nagrzewają i są gotowe do użycia w zaledwie kilka minut. Żadnego problemu nie stanowi utrzymanie żądanej temperatury pieczenia. Łatwo je doczyścić, nie wytwarzają wiele dymu, ale za to są bardzo ciężkie i duże, więc może być trudno zabierać je na eskapady za miasto. Wyglądem przypominają dużą szafkę z butlą.
Niestety grille gazowe są dość drogie i wymagają kontrolowania stanu butli gazowej, która je zasila.