Wczesną wiosną przygotowujemy ogród do wysiewu trawy, nasion warzyw, a także pod rabatki. Kluczem do ogrodniczego sukcesu jest dobre przygotowanie gleby pod rośliny. Podłoże musi być dobrze natlenione, stosunkowo zbite (zgrudkowane) oraz bogate w wartości odżywcze dla roślin. Od czego zaczynamy prace w ogrodzie?
Przygotowanie gleby pod wysiew
W pierwszym etapie prac przy przygotowywaniu podłoża najważniejsze jest usunięcie obumarłych resztek roślin (starych korzeni, gałęzi i liści), kamieni (tylko tych największych rozmiarów) oraz wszelkich innych śmieci i resztek po ewentualnej budowie. Robimy to podczas przekopywania ogrodu.
Przekopywanie ogrodu to również idealny moment na odchwaszczenie działki. Można zrobić to bardzo szybko, ale wymagane jest użycie preparatów chemicznych (np. Roundup). Jeśli nie chcemy wykorzystywać chemii, musimy przygotować się na żmudną pracę. W przypadku, gdy ogród jest duży, warto działkę zaorać i przy pomocy brony pozbyć się chwastów. Natomiast mniejsze przydomowe ogródki można przekopać łopatą lub widłami amerykańskimi (bardziej efektywna i dokładniejsza praca). Dobrym pomysłem jest także glebogryzarka. Po zaoraniu ziemi, warto dać jej miesiąc po to, by osiadła i całą pracę jeszcze raz powtórzyć. Nie tylko usuniemy chwasty, ale też świetnie dotlenimy podłoże. Dopiero wtedy możemy działkę zagrabić.
Zadbaj o odpowiednią kwasowość gleby
Rośliny rosną najlepiej, gdy odczyn gleby jest obojętny lub jedynie lekko kwaśny (czyli 6,0-7,0 pH). Zbyt kwaśna gleba powoduje, że giną pożyteczne mikroorganizmy dla roślin, a rozwijają się związki chemiczne, które mogą być wręcz szkodliwe (lub bezużyteczne). Jak zmierzyć kwasowość gleby? Należy pobrać próbkę gleby z różnych miejsc w ogrodzie (im działka większa, tym więcej próbek). Próbki te należy wymieszać ze sobą, aby uzyskać medianę kwasowości gleby. Możemy określić kwasowość ziemi przy pomocy zestawów odczynników, jakie kupimy w sklepie ogrodniczym.
Bez pobierania próbek możemy posłużyć się chemicznym kwasomierzem polowym lub kwasomierzem elektronicznym, które umieszcza się w różnych miejscach działki. Jak odczytać wyniki? Poniżej możliwe odczyty kwasowości gleby:
- pH mniejsze niż 6,6 – gleba kwaśna,
- pH 6,6-7,2 – gleba obojętna,
- pH powyżej 7,2 – gleba zasadowa.
Zbyt kwaśną glebę możemy zasypać nawozem wapiennym z kredy mielonej lub dolomitu, natomiast glebę zbyt zasadową możemy zakwasić dodając torfu wysokiego.
Gleba zbyt lekka… lub zbyt ciężka
Jak sprawdzić rodzaj gleby? Wystarczy ścisnąć garść podłoża. Dobra gleba powinna po otwarciu dłoni rozbić się na spore grudki, natomiast zbyt lekka (piaszczysta) rozsypie się w mak, a zbyt zwarta będzie twardą, gliniastą grudą.
Lekką glebę należy nieco zagęścić dodając do niej próchnicę w postaci kompostu lub obornika. Dobrym dodatkiem jest również mielona glina. Z kolei zbyt zwarta, gliniasta gleba wymaga rozluźnienia struktury, które uzyskamy dodając drobny żwir, gruboziarnisty piasek, obornik, kompost lub torf. Podłoże należy przekopać z tymi dodatkami na głębokość przynajmniej 20cm.