Spiżarnia jest bardzo potrzebna w niejednym domu, nie tylko takim, który zamieszkuje wieloosobowa rodzina. Przydaje się także osobom, które uwielbiają gotować i robią zimowe zaprawy – w końcu trzeba je gdzieś przechować! Przedstawiamy Wam pomysły na urządzenie funkcjonalnej oraz designerskiej spiżarni.
Właściwe miejsce na spiżarnię
Spiżarnie ciężko znaleźć w nowoczesnych mieszkaniach, w których liczy się każdy metr. Dlatego też wiele osób stara się przenosić je do piwnicy. Piwnica ma ogromne zalety, a mianowicie stałą, niską temperaturę oraz panujące w niej ciemności. Takie warunki są idealne do przechowywania żywości i suchego prowiantu. Podobne warunki panują w spiżarni urządzonej przy garażu, ale ten ma dodatkową zaletę – bliskość samochodu do wyładowania zakupów na półki (mniej dźwigania!).
Idealnym rozwiązaniem jest zorganizowanie spiżarni w pobliżu kuchni – najlepiej, aby było to pomieszczenie, do którego dostać się można bezpośrednio z kuchni. W przykuchennej spiżarni nie powinno być okna, ani kaloryfera czy innych źródeł ciepła. Spiżarnia przy kuchni to szybki dostęp do potrzebnych artykułów, przedmiotów i rzadziej używanych sprzętów kuchennych.
Wyposażenie domowej spiżarni
Półki, półki i jeszcze raz półki. Jeśli mowa o przechowywaniu nie może być inaczej. Dobrym układem spiżarni jest regularny kwadrat lub prostokąt, ponieważ pozwala to na łatwiejsze zaaranżowanie przestrzeni, maksymalne jej wykorzystanie i zmieszczenie dużej ilości regałów.
Ze względu na to, że półki muszą dźwignąć naprawdę dużo, odradzamy płytę MDF. Najlepiej w tym wypadku sprawdzą się półki drewniane, ze sklejki, mocnego tworzywa sztucznego lub stalowe, które są odporne na ciężar, ewentualną wilgoć bądź zalanie. Warto półki przymocować do ścian, aby były jeszcze bardziej stabilne.
Natomiast ściany spiżarni należy wyłożyć kafelkami lub w wersji oszczędniejszej pomalować dobrej jakości zmywalną farbą lateksową. Z kolei podłoga powinna być koniecznie wyłożona terakotą, która jest łatwa w sprzątaniu i pielęgnacji. Im prościej, tym lepiej – wszakże zależy nam na łatwej konserwacji oraz minimum wkładu naszej pracy.
Przechowywanie w spiżarni
Aby spiżarnia spełniła swoją rolę, muszą panować w niej odpowiednie warunki. Temperatura nie powinna przekraczać 16 st.C, a wilgotność musi utrzymywać się na poziomie 60%. Oczywiście nie o to chodzi, by kupić specjalny higrometr do mierzenia poziomu wilgoci, ale należy pilnować, aby było w niej sucho i chłodno. Ważna jest także ciemność, brak dostępu do światła dziennego oraz sprawna wentylacja.
W spiżarni można przechowywać nie tylko domowe zaprawy, ale też zapasowe artykuły suche jak mąka, ryż, cukier oraz butelki z wodą, które zajmują dużo miejsca. W chłodnej spiżarce znajdą miejsce także świeże warzywa, owoce oraz nalewki i inne alkohole. To doskonała lokalizacja dla sprzętów kuchennych dużych gabarytów – robota kuchennego, maszyny do pieczenia chleba czy maszynki do mielenia mięsa.