Garnek ciśnieniowy, znany powszechnie jako szybkowar, to niezwykle praktyczny element wyposażenia kuchni, usprawniający gotowanie. Z jego użyciem można w krótszym czasie przygotować niemal każdą potrawę, a to, co wyróżnia go na tle innych modeli naczyń, to zachowanie pełni wartości odżywczych oraz witamin w przyrządzanych potrawach. Czym jest to niezwykle użyteczne naczynie i kiedy warto zdecydować się na jego zakup? Odpowiadamy.
Garnek ciśnieniowy – co to takiego?
Wspomniany na wstępie szybkowar (garnek ciśnieniowy) to narzędzie, we wnętrzu którego panują specyficzne warunki. Jego działanie jest bardzo proste i bazuje przede wszystkim na wykorzystaniu pary wodnej pod wysokim ciśnieniem.Szybkowary to szczelnie zamknięte naczynia, wyposażone w zawór odpowiadający za kontrolę ciśnienia panującego w ich wnętrzu. W momencie, gdy dochodzi do nagrzania naczynia, mają miejsce rozmaite procesy, które:
· zwiększają temperaturę wewnątrz garnka, co skraca czas gotowania,
· zwiększają ciśnienie, konsekwencją czego jest wtłoczenie wilgoci do gotowanych produktów, a w rezultacie uzyskanie soczystych i miękkich potraw.
Jakie potrawy można przyrządzić z pomocą garnka ciśnieniowego?
Szybkowar to narzędzie, z pomocą którego można przyrządzić niemal każde danie. Doskonale nadaje się do gotowania ryżu, warzyw, obróbki mięsa, przygotowania zupy, sosu czy gulaszu. Co istotne, potrawy przyrządzane w tym naczyniu są niezwykle miękkie, aromatyczne i soczyste. Ponadto zachowują swoje wartości odżywcze i witaminy, przez co są pełnowartościowymi posiłkami. To, czego jednak nie zaleca się przyrządzać w garnku ciśnieniowym, to ryby. Dlaczego? Głównie dlatego, że ich mięso jest niezwykle delikatne i szybko ulega obróbce termicznej, przez co nie ma konieczności dodatkowo przyspieszać tego procesu.
Czym kierować się, wybierając garnek ciśnieniowy?
Na rynku dostępny jest szeroki wybór garnków ciśnieniowych. Można wybierać spośród modeli o różnej pojemności, materiale wykonania czy designie. Żeby jednak spośród wszystkich opcji wyłonić tą idealną, warto przyjrzeć się im nieco bliżej. Najważniejsze w tym aspekcie są:
· materiały. Powinny odznaczać się wysoką jakością i zapewniać bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością. Wymagania te spełnia m.in. stal nierdzewna,
· pojemność. Poszukując odpowiedni garnek ciśnieniowy, zdecydowanie nie należy pomijać wielkości naczynia. Powinna być ona dostosowana do liczby osób, dla których będą przyrządzane posiłki. W przypadku użytkowników gotujących wyłącznie dla siebie, wystarczające okażą się mniejsze modele. Z kolei w gospodarstwach domowych, składających się z wielu osób, lepiej postawić na większy garnek, jak np. szybkowar 6 litrowy (sprawdź tu:https://gerlach.pl/szybkowar-first-z-raczka-60-l),
· liczba. Można wybierać spośród pojedynczych modeli lub zdecydować się na zestawy garnków ciśnieniowych,
· styl. Poza kwestiami praktycznymi, warto zwrócić również uwagę na walory estetyczne wybieranych przez siebie modeli. Powinny pasować do pozostałych elementów wyposażenia kuchni, tworząc z nimi spójną i harmonijną aranżację.
Kiedy warto zdecydować się na garnek ciśnieniowy?
Odpowiedź na to pytanie może nieco zaskakiwać, gdyż brzmi ona – zawsze. Bowiem szybkowary są niezwykle praktycznymi akcesoriami kuchennymi, które sprawdzą się w użytkowaniu każdego. Ich funkcjonalność docenią zarówno osoby zapracowane, które mimo braku czasu chcą samodzielnie przygotowywać posiłki, jak i te, które nie przepadają za długim przebywaniem w kuchni. To także doskonałe rozwiązanie dla użytkowników, będących entuzjastami kulinariów i wciąż poszukujących nowych rozwiązań, dzięki którym ich potrawy będą coraz lepsze.
Szybkowary stanowią dobry wybór na użytek własny, ale również prezent dla osoby, która potrzebuje takiego akcesorium w swojej kuchni. Szereg rozwiązań, odpowiadających na różne potrzeby i oczekiwania klientów, przedstawia marka Gerlach. W jej ofercie dostępne są zarównokomplety garnków, jak i pojedyncze modele, dzięki czemu każdy wybierze idealny wariant dla siebie.